Mazanec

10:45

Jelikož máme ty velikonoce, tak jsem se rozhodla, že vám napíši, jak my děláme Mazanec. Je to recept od mé babičky, která s námi už není, ale zanechala nám její kuchařku (obří sešit s psanými recepty) a vždy jsem ráda, když něco z ní mohu vytvořit. Jaký mazanec děláte vy?

IMG_3191

100 g cukru krystal
500 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
špetka soli
kůra z jednoho citronu
1 kostka droždí
200 ml vlažného mléka
60 g rozinek
60 g nasekaných mandlí
šťáva z jednoho citronu
150 g rozpuštěného másla
3 žloutky
rum

1 žloutek na potření
pár mandlí na vrch

IMG_3190
1) Nejdříve si do vařené vody dáme neoloupané mandle a až se krásně budou moct vyloupnout, přecedíme. Všechny vyloupeme a nasekáme. Do malé mističky dáme 60 g rozinek a 60 g mandlí (nemusíte se gramy řídit, dejte si do misky, kolik chcete) a nalijeme na ně rum pořádně, ať se vše topí. Takto nejlépe necháme přes noc, ale četla jsem, že stačí hodina až dvě. Dáme stranou.

2) Do misky dáme lžíci cukru krystal, přidáme trochu toho váženého vlažného mléka (alespoň půlku si nechte), rozdrolené droždí a nakonec 2 lžíce mouky. A necháme vzejít kvásek.

3) Do velké mísy si dáme ostatní suroviny: hladkou mouku, sůl, cukr, citronovou kůru a šťávu, vanilkový cukr, rozinky a mandle, které jsme dali na dvě hodiny do rumu, žloutky, máslo, zbylé mléko a nakonec kvásek. Vše vařečkou promícháme, až se těsto nebude lepit na misku. Necháme v misce pod utěrkou hodinku kynout.


4) Těsto si rozdělíme na polovinu a z každé půlky uděláme kouli, kterou dáme na pečící papír a potřeme žloutkem. Necháme ještě půl hodiny kynout a nakonec na ně dáme ještě nasekané mandle. Bochníky dáme do vyhřáté trouby na 190 °C (nejlepší je každý bochník dát na jiný plech, aby se nám nespojily). Nebudu psát minuty, protože všude je to jiné a tak je nejlepší Mazanec kontrolovat. Necháme vychladnout.

IMG_3195


Facebook: Reading/cooking with Lucy | Instagram: readingcookingwithlucy | Twitter: readingwithlucy

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Mňaam, vyzerá to úplne božsky. Určite vyskúšam☺
    Bibiána Navrátil's blog

    OdpovědětVymazat
  2. Juuu tak to vyzera naozaj chutne :) na raňajky ako stvorené :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, ten vyzerá úžasne ! :) milujem takéto koláče :)
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se mazanec líbí. Já tyto mazance miluji. :)

      Vymazat
  4. Vypadá teda úžasně :) Taky mazance miluju :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář. Určitě si ho přečtu a vzápětí okomentuji. Můžete sem dávat také odkaz na váš blog, ráda se podívám. :)

Popular Posts

Subscribe